Pengumuman


20230723154958256


Klik Sini Untuk Muat Turun Buku Mesyuarat Agung Dwi Tahunan JDDNK 2023/2024 CamScanner-16-07-2023-11.12


Pendaftaran boleh dilakukan melalui borang online di pautan berikut :

https://forms.gle/E8F9q1qQhi1sBfuYA

atau
muatturun borang di pautan berikut:

https://drive.google.com/file/d/1NS2vls-bVAmNrQAZivfBJ4wqKp4H92Nz/view?usp=sharing


Notis-AGM


DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Raja Muda Perlis, merangkap Canselor Universiti Malaysia Perlis UNIMAP, telah berkenan mengurnia Ijazah Kehormat Doktor Kejuruteraan (Honorary Doctorate of Engineering), kepada YBhg. Dato’ Dr. Ir. Ts. Annuar Mohd Saffar di Istiadat Konvokesyen ke-16 UNIMAP baru baru ini. Istiadat telah diadakan di Dewan Ilmu, Kampus UNIMAP di Pauh, Perlis.

Dato’ Dr. Ir. Annuar merupakan mantan Presiden dan Ketua Pegawai Ekesekutif, Kulim Technology Park Corporation, di Kulim Hi-Tech Park, dan juga mantan CEO, KXP AirportCity Holdings.

Dato’ Dr. Annuar berasal dari Bandar Baharu, Kedah dan mendapat pendidikan di SK Tunku Abdul Malek, Kulim dan SM Sains Kedah, di Sungai Petani. Dato’ Annuar berkelulusan B.Sc. Industrial Engineering, M.Sc Industrial Engineering, dan MBA dari University of Missouri. Amerika Syarikat, serta DBA dari University of South Australia.

Anugerah Ijazah Kehormat Doktor Kejuruteraan dikurniakan kepada Dato’ Dr. Annuar atas bakti beliau dalam pembangunan industri kejuruteraan di dalam dan luar negara, serta jasa beliau kepada UNIMAP sejak unversiti ini bermula sebagai Kolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysia (KUKUM) diawal tahun tahun 2000.

Turut menerima anugerah ialah Professor Shinji Shimada, Presiden, University of Yamanashi, Jepun (Ijazah Kehormat Doktor Pengurusan). DYTM Tuanku Canselor juga telah menanugerah Ijazah Kehormat Sarjana Kemanusiaan kepada jaguh sukan para negara, Datuk Abdul Latif Romly.


Sukacita dimaklumkan bahawa, sebuah buku berjudul “Soldier to King: The Journey” akan berada di pasaran tidak lama lagi. Buku yang mengisahkan riwayat dan perjalanan hidup Kebawah DYMM Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah, Sultan Negeri Kedah Darul Aman sejak kecil sehingga menjadi seorang pegawai tentera, dan seterusnya menaiki takhta Negeri Kedah Darul Aman sebagai Sultan Negeri Kedah ke-29.

Satu klip berkaitan dan sinopsis buku juga telah disediakan oleh penerbit. Sila klik pautan di bawah untuk mendapat maklumat lebih lanjut. Buku autobiography ini boleh diperolehi melalui pra-langgan (pre-order) atas talian dari MPH Bookstore.

Pra-langgan: https://mphonline.com/products/soldier-to-king-the-journey-coffee-table-book

Laman web: https://soldiertoking.com/

Sekian. terima kasih.

AJK Media dan Komunikasi,
Jemaah Dato’ Dato’ Negeri Kedah JDDNK


Pada Ahad 3 Julai 2022 lalu, satu Kejohanan Golf Jemaah Dato’ Dato’ Negeri Kedah JDDNK 2022 telah berlangsung di TPC KL. Kejohanan ini telah diadakan bersempena dgn Hari Keputeraan KDYMM Sultan Kedah ke-80.

Seramai 52 ahli JDDNK telah mengambil bahagian di kejohanan tersebut, iaitu yang pertama kali diadakan selepas PKP Covid-19. Antara kenamaan yg mengambil bahagian ialah DYTM President JDDNK, YTM Tunku Bendahara Kedah dan Dato’ Pengelola Bijaya DiRaja.

KDYMM Tuanku Sultan Kedah telah berkenan untuk berangkat menghadiri santapan tengahari, serta menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

[Berikut adalah keputusan Kejohanan Golf Jemaah Dato’ Dato’ Negeri Kedah JDDNK 2022]

Kejohanan Golf JDDNK 2022


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

YANG AMAT BERBAHAGIA TUN

YANG AMAT BERBAHAGIA TAN SRI

YANG BERBAHAGIA DATO’SERI / DATO’ PADUKA/ DATO’ WIRA / DATO’

PENERBITAN BUKU 25 TAHUN JEMAAH DATO’ – DATO’ NEGERI KEDAH.

PENGURUSAN JEMAAH DATO’- DATO’ NEGERI KEDAH BERCADANG UNTUK MENERBITKAN BUKU ’25 TAHUN JEMAAH DATO’- DATO’ NEGERI ‘ SEBAGAI MERAIKAN ULANG TAHUN KE25 PENUBUHAN JDDNK.

BERSAMA INI DISERTAKAN

I. CONTOH BUKU

II. SURAT PELAWAAN

III. SURAT MAKLUM BALAS

SEMOGA MENDAPAT SOKONGAN DARIPADA YANG AMAT BERBAHAGIA TUN, YANG AMAT BERBAHAGIA TAN SRI, YANG BERBAHAGIA DATO’ SERI / DATO’ PADUKA / DATO’WIRA / DATO’- DATO’.

TERIMA KASIH

DATO HAJI MOHAMAD BIN HAJI CHE NAI,

SETIAUSAHA JEMAAH DATO’- DATO’ NEGERI KEDAH.


SENARAI PENERIMA DARJAH-DARJAH SERTA BINTANG-BINTANG KEBESARAN SEMPENA SAMBUTAN ULANG TAHUN HARI KEPUTERAAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA TUANKU SULTAN KEDAH YANG KE-79 TAHUN 2021

SENARAI-PENERIMA-DARJAH-DARJAH-SERTA-BINTANG-BINTANG-KEBESARAN-SEMPENA-SAMBUTAN-ULANG-TAHUN-HARI-KEPUTERAAN-edit